Klik disini

Thursday, June 2, 2011

Wanita dan Hormon Estrogen...

Assalamulaikum...

Bermula seawal umur 35 tahun wanita mengalami penurunan hormon estrogen. Ini sangat ketara sehingga ke paras sangat rendah selepas usia putus haid.

Estrogen menjaga kecantikan kulit dan penurunan hormon ini membuat kulit wanita kian kering, nipis dan kurang anjal & menyebabkan kulit berkedut dan kendur. Kolagen dan elastin yang merupakan tunjang keanjalan kulit juga semakin kurang.

Sinaran UV juga menyumbang kepada proses kedutan, oleh itu lindungi kulit muka dengan krim pelindung cahaya matahari sekurang-kurangnya SPF15.

Paras estrogen yang rendah juga membuat rambut menipis. Wanita hampir putus haid menpunyai 13% risiko bagi masallah ini, dan meningkat 37% selepas putus haid. Untuk masallah ini, disyorkan mereka amalkan pemakanan seimbang dan pastikan mendapat bekalan vitamin B, C dan E mencukupi. Galian seperti zink, zat besi, kalsium, kuprum dan magnesium juga membantu.

Kekurangan estrogen boleh diatasi dengan mengambil hormon estrogen dari sumber semulajadi yang dikenali sebagai phytoestrogen// Harmoni.

Mudah2an kenyataan ini membantu...suntikan vitamin C with Kolagen juga membantu dalam mengatasi masallah ini...anda berminat...boleh call or tinggalkan pesanan.

Kita merancang...Allah menentukan.

No comments: